På 1980-talet hade synthpopen sin storhetstid. På diskoteken var det till denna elektroniska musik alla dansade, de blinkande ljusen och rytmiska tonerna gjorde att det var svårt att vara stilla. Det var ofta fullt på diskotekgolven. Synthpopens historia sträcker sig dock långt tillbaka i tiden, redan på 1930-talet gjordes försök att framställa musik på elektronisk väg. 1980-talets populära musik i denna genre har däremot sina rötter i 1960-talets experiment med elektronisk musik. I slutet av 1970- talet kommer genombrottet för många av de syntgrupper som vi kommer ihåg från detta årtionde. Alphaville, Depeche mode och Human league spelas på högsta volym på fester, diskotek och i tonårsrummen.
Idoler genom tiderna
När vi talar om synthpopen är det 1980-talets musik vi associerar till. Vi tänker på neonfärger och 80-talets mode med axelvaddar, glittriga motiv på t-shirts och affischer med idolerna. På en tygpåse eller på örngottet strök man med strykjärnet på olika bilder av idolerna med köpta tryck. Synthpopen har dock levt hela tiden och den finns idag också. Det är helt enkelt musik där synthesizer är det dominerande instrumentet. På 1970-talet användes instrumentet inom progressiv rock, disco och inom “krautrock” som spelades av bland annat det populära tyska bandet Kraftwerk. Gruppens mest kända låt är The Robots. Medlemmarna i gruppen har varierat genom åren men ursprungsmedlemmarna Ralf Hutter och Florian Schneider träffades passande nog på en kurs för improvisationsmusik. Pionjärer inom synthpopen räknas även den japanska gruppen Yellow Magic Orcherstra till då musikstilen trädde fram där under postpunkeran i slutet av 1970-talet. Den troligen mest populära svenska synthgruppen räknas Adolfsson-Falk till. Vem känner inte till deras jullåt Mer jul.
Synthpopen i melodifestivalen
Även i Melodifestivalen dyker det emellanåt upp musik inom genren elektronisk musik. Det har dock inte blivit några större framgångar inom denna genre i den kända musiktävlingen. Sveriges synthlegend Eddie Bengtsson har flera gånger skickat in bidrag men har blivit nobbad varje gång. 1986 fick dock ett riktigt synthbidrag möjlighet att tävla och det var gruppen Sound av music som bestod av Nanne Grönvall, Peter Grönvall och Angelique Widengren. Med låten Eldorado hamnade de på en fjärde plats. Fansen och utövarna av synthmusiken slutar ändå inte att hoppas. Trots bristen på framgångar deltar med jämna mellanrum ändå både svenska och utländska grupper i tävlingen. 2013 till exempel tävlade Jay-Jay Johanson med låten Paris. Artisten var mycket populär i Frankrike och hade en framgångsrik karriär där. I Melodifestival gick det inte lika bra där han hamnade på sista plats. För fanatiker av musikstilen är det viktigaste ändå att musikstilen lever vidare trots dåliga placeringar i denna tävling.