När det handlar om synthmusik finns det en person som reser sig över mängden. Den person som varit instrumentell i skapandet av minst fyra framstående synthgrupper är så klart engelsmannen Vince Clarke.

Clarke föddes 3 juli 1960 i Londonförorten South Woodford men växte upp i Basildon. Han har sagt att anledningen till att han, och flera andra, började med musik i Basildon var att det inte fanns något att göra där. Det fanns ingen bio, ingen teater eller ens en restaurang.

Musikintresse

Clarkes föräldrar var stora musikälskare men de spelade inga instrument. Han och hans syskon började däremot på musikskola i unga år. Clarke provade på gitarr och piano. Hans stora musikintresse gjorde att han varje vecka satt klistrad framför Top of the Pops.

Clarkes musikintresse väcktes under glamrockeran som följdes av punkvågen. 1975 startade Clarke och några vänner ett band. Han lyssnade till band som Sweet, Pink Floyd, Sex Pistols och Alice Cooper. Clarke kände att hans instrumentkunskaper inte räckte till för att göra rockmusik, och även om punkbanden demonstrerade sin stora avsaknad på färdigheter på sina instrument tyckte Clarke att punken ändå var ungefär som rockmusik.

Runt 1977 hörde Clarke synthmusik för första gången. Det var bland annat The Normal, Human League och OMD som väckte hans intresse för synthen. Clarke insåg att han skulle kunna skriva synthmusik minst lika bra som dessa band. Han fick rätt, tveklöst tillhör Clarke de låtskrivare som har flest synth-hitlåtar på sitt samvete. Lyssna på Clarkes låtar på någon streamingtjänst så förstår du vad jag menar. Skaffa wifi förstärkare så har du alltid bra signal på ditt wifi och kan lyssna överallt i huset.

Synthmusikens underbarn

Ett av de band Clarke startade under det sena 1970-talet kallades för No Romance in China. I det bandet ingick Andy Fletcher. Efter det bandet startade Clarke ett annat band tillsammans med Robert Marlow och Martin Gore som hette French Look. Under 1980 startade Clarke ytterligare ett band som fick heta Composition of Sound, i det ingick Clarke, Fletcher och Marlow. Clarke bistod med sång i bandet tills sångaren Dave Gahan anslöt. Bandet bytte namn till Depeche Mode och de fick snabbt flera hitlåtar. Clarke skrev de flesta låtarna i bandets inledningsfas, bland annat deras debutsingel Dreaming of Me och monsterhiten Just Can’t Get Enough, men efter första albumet lämnade han gruppen 1981.

Ytterligare en skolkamrat från Basildon som sysslade med musik var sångerskan Alison Moyet. Hon och Clarke slog sig ihop och bildade duon Yazoo i slutet av 1981. Yazoo hade flera hitlåtar, alla skrivna av Clarke. De var bland andra Only You, Situation, Don’t Go och Nobody’s Diary. Efter två släppta album lades Yazoo ned 1983 och Clarke hastade vidare till andra synthprojekt.

Under 1983 förenade sig Clarke med ljudteknikern Eric Radcliffe. De båda började att arbeta med olika sångare för olika singelprojekt och därav blev “bandnamnet” The Assembly. De gjorde flera låtar inom projektet men dessa nådde aldrig samma höjder som Depeches eller Yazoos.

1985 annonserade Clarke efter en sångare och Andy Bell hörde av sig. Superhitmaskinen Erasure hade sett dagens ljus. Gruppen släppte sitt artonde studioalbum 2018.