Synthpopgruppen A-ha bildades i Oslo år 1982. Dess ursprungliga medlemmar är desamma än idag: Magne Furuholmen (som spelar keyboard), Morten Harket (som sjunger) och Pål Waaktaar-Savoy (som spelar gitarr). Efter att gruppen bildats lämnade de Oslo för att flytta till London och satsa på en karriär i musikbranschen. Som det skulle visa sig var det ett klokt val, då gruppen upptäcktes av musikproducenten John Ratcliff. Han blev senare, tillsammans med Terry Slater, gruppens manager.

A-has kanske största hit, och också deras första hit, var ”Take On Me”. Den släpptes för första gången år 1984, och blev en stor framgång både i Europa och i USA. Den lyckades dock inte placera sig på några topplistor. Det gjorde den först när den släpptes på nytt, denna gång tillsammans med en nyskapande, animerad video som vid det här laget är en kultklassiker. Denna gång placerade sig ”Take On Me” som bäst på nummer 1 på USA:s Billboard Hot 100 och på nummer 2 på Storbritanniens UK Singles Chart. I och med detta blev A-ha det första norska bandet någonsin som placerat sig som nummer 1 i USA. Den banbrytande videon nominerades till åtta utmärkelser vid MTV Video Awards år 1986, och vann sex av dem, nämligen Best New Artist in a Video, Best Concept Video, Best Direction, Best Special Effects, Viewer’s Choice och Best Video of the Year.800px-A-ha_Pål

A-has första album släpptes året efter deras hit med ”Take On Me”, och fick titeln Hunting High and Low. Albumet blev en bästsäljare över hela världen, och skulle också förbli gruppens mest sålda album i hela världen (förutom i Schweiz, där gruppens efterföljande album, Scoundrel Days, ligger etta). Efter det första albumet rörde sig A-ha allt mer bort från synthpopen, som började gå ur mode, och närmade sig alternativ rock. Deras storhetstid var under 1980- och 1990-talen, och år 1994 meddelade bandet att de skulle göra ett uppehåll för att fokusera på soloprojekt. De har dock återförenats sedan dess.

Om du fortfarande älskar A-ha, trots att deras glansdagar är över, och vill visa det i ditt hem, kan du skapa en fototapet med en bild på gruppen. Du kan nämligen enkelt beställa fototapeter med egna motiv på Photowall.se.