Åh vad det är härligt med synthpop. Så enkelt och oskyldigt. Inga pretentioner på att vara alltför komplext. Enkla melodier och harmonier. Rena, ofta lite ostiga syntar. Det är svårslaget och passar sommaren utmärkt. Det utgör en lite kylig fond mot den annars ganska romantiska inramning som sommarkvällar gärna ger oss. Spela den i samklang med din kräftskiva dukning och upplev magin ske inför dina egna ögon. Nu ska du få ett par tips på artister du kan lägga till i din ultimata synthpop-sommarspellista.

80-talet var en storhetstid för synthpopen och decenniet gav oss ett stort antal band som håller högsta konstnärliga kvalitet. Ett av de allra bästa är Erasure. Låten Always tillhör det absoluta toppskiktet vad gäller mjuka melodipartier och skönsång. Musikvideon kommer antagligen inte vara med i din spellista, såvida du inte gör en youtube-lista och kanske visar på projektor, men den är värd att ses oavsett. Always måste vara med, tja, always.

OMD eller Orchestral Manoeuvres in the Dark är ett annat klassiskt band. Deras mästerverk Enola Gay är det många som har haft på repeat i timtals. Det är något så oerhört fängslande med syntarna i den. Det går inte riktigt att beskriva med ord så du får helt enkelt lyssna själv. Texten är också bra, men det är just instrumentationen som är i en liga för sig.

Depeche Mode har inte kunnat undgå någon och har en självklar låt på varje spellista. Låten du bara måste ha med är Enjoy the Silence och sedan kan du välja fritt. Deras produktion håller hög standard, även om de senare skivorna inte riktigt är lika trogna bandets synthpoprötter som de tidiga. Detta är för övrigt något som är sant för många av 80-talets stora synthpopband. Kanske blev de för bra på sina instrument.

Ett band som är lite mörkare och faktiskt kommer från post-punken är New Order. Bandet bildades av de före detta medlemmarna i Joy Division, som verkligen inte kan sägas vara synthpop. Men New Order kan ändå räknas som det. Låtar som Bizarre Love Triangle och Blue Monday hör hemma på din spellista. Om du vill ha det lite mer romantiskt (och melankoliskt) kan du även inkludera den finstämda Your Silent Face.

På senare år har synthpopen fått ett uppsving. Det har gått så pass lång tid att man har hunnit bli nostalgisk över det som var. 80-talet var ju trots allt runt 40 år sedan. Det är lång tid det. Band som MGMT och Crystal Castles har fått enormt genomslag. Det första kan sägas vara synthpop medan Crystal Castles tar det hela i en mörkare riktning, med tydlig inspiration från 90-talets rave-kultur. Det går undan i låtarna och sångerskan är medryckande, minst sagt. Du bör ha med båda banden i din spellista, men försök ta det lite lugnt med just Crystal Castles. De har även gjort ett par lite mer lågmälda låtar, men dem låter vi dig leta upp själv. Lycka till och ha en trevlig kräftskiva!