Det brittiska rockbandet Pink Floyd har kommit att nå kultstatus i många kretsar. Bandet bildades 1965 i Cambridge, England. Under 60-talets andra halva var bandet betydande inom den psykadeliska musiken. Senare i karriären övergick bandet till att ha ett stort inflytande inom den progressiva rocken. Pink Floyd har sålt 200 miljoner album och valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 1996. En gedigen historia som haft stort inflytande på musikvärlden ledde till att bandet tilldelades Polarpriset 2008, ett pris de då delade med Reneé Flemming. Populariteten har inte avtagit märkbart under åren och fansen är bandet trogen.

Album, soundtracks och dvd

Med så många aktiva år är det inte konstigt att bandet har lyckats producera en hel del material för fansen att ta del av. Det har hunnit bli hela 14 studioalbum, åtta samlingsalbum och fyra livealbum. Du hittar även Pink Floyds musik på tre olika soundtracks och för den som vill såväl se som höra bandet finns fem olika filmer, varav en dokumentär, att njuta av. Det är inte allt – nu kan man ta del av en unik Pink Floyd konsert som spelades in vid bandets första Sverigebesök för snart 50 år sedan. Konserten återfinns på Pink Floyd-boxen “The early years: 1965-72”.

Bandets färgrika historia

Den ursprungliga uppsättningen av bandmedlemmar i Pink Floyd inkluderade Syd Barrett, Bob Klose, Robin Wright, Roger Walters och Nick Mason. Efter några år av namnbyten beslutade Barrett sig för att döpa gruppen till The Pink Floyd Sound (“sound” kom att försvinna innan det första albumet släpptes). Namnet hämtades från två amerikanska bluesmusiker, Pink Anderson och Floyd Council. Bandet experimenterade friskt med sin musik och la ofta till elektroniska effekter i musiken. Syd Barretts drogproblem resulterade i att han slutligen lämnade gruppen i mars 1968. Bandets nya självklara sångare, ledare och låtskrivare blev då Roger Walters. Plattan “Dark side of the moon” har rekordet för längst tid på Billbordlistan och är ett av världens mest sålda album.