Owl City är inte så mycket en grupp eller artist som namnet på ett musikprojekt, som startades och som drivs av Adam Young. Young kommer från Minnesota i USA, och han påbörjade projektet i sina föräldrars hem år 2007. Ursprunget till projektet var att Young led av sömnlöshet. Under dagarna arbetade han med att lasta Coca-Colalastbilar, och på nätterna bodde han i sina föräldrars källare, där han började komponera musik med hjälp av en dator och några instrument, som ett sätt att hantera sömnlösheten. Musiken han skapade kan beskrivas som melodisk synthpop, men med inslag av klassiska instrument som gitarr och piano. Young lade upp sina låtar på den då populära plattformen MySpace, och han fick snart mycket positiv uppmärksamhet för sin musik. Young deltog aktivt på plattformen genom att interagera med sina fans och posta blogginlägg, och hans manager har i efterhand kommenterat att han tror att detta var en avgörande faktor för hans framgång, eftersom människor fick ett speciellt band till honom och tyckte att de kände honom.Owl_City_at_Anaheim_House_of_Blues

År 2007 släppte Young en EP, och samma år ett album, som han gjorde tillgängligt på iTunes. Samtidigt började hans stora popularitet på MySpace att fånga de stora skivbolagens uppmärksamhet, bland annat Universal Republic, som skrev ett skivkontrakt med Young. Det första albumet han släppte efter skivkontraktet hette Ocean Eyes, och kom ut i juli 2009. Tre singlar släpptes från albumet, ”Umbrella Beach”, ”Vanilla Twilight” och ”Fireflies”, och den sistnämnda blev en stor hit som gjorde Owl City till ett känt namn över hela världen. Låten toppade listorna i både USA och Kanada. Sedan dess har Owl City släppt ytterligare tre album, varav det senaste, Mobile Orchestra, kom ut 2015.

Många drömmer om att också komponera musik precis som Adam Young, och bli så framgångsrika att de kan leva på sin musik. Det kostar dock mycket pengar att satsa på sin musik, dels för att man behöver instrument, inspelningsstudior och annan dyr utrustning, liksom pengar för att åka på turné, dels för att man kan bli utan inkomst under lång tid. För att få ihop startkapitalet kan man ansöka om ett lån på Advisa, och därmed få möjligheten att göra sin dröm till verklighet.