Musikgruppen Kraftwerk har haft stort inflytande inom den elektroniska musiken, då de varit stilbildande för många andra band och musiker. Gruppen bildades av Ralf Hütter och Florian Schneider, 1968 i Düsseldorf, Tyskland. Många anser att Kraftwerk har skapat den moderna elektroniska musiken. I själva verket ses de som frontfigurer som ledde utvecklingen inom synth- och electronica-musiken främst under 1970-talet och i början av 1980-talet. En del ser också Kraftwerks musik som föregångare till techno – en stor inspirationskälla. Gruppen heter Kraftwerks, inte helt otippat, efter det tyska ordet för kraftverk. Ett passande namn för en grupp som spelar elektronisk musik. Musikgruppen Kraftwerk är fortfarande verksamma.

 

Produktionsbolaget Kling Klang
Kraftwerk har ett eget produktionsbolag som heter Kling Klang. Bland andra EMI, Capitol Records och Astralwerks distribuerar deras skivor.

 

Mest kända låtar
Till de mest kända låtarna hör Autobahn, Pocket Calculator, Radio-Activity, The Model och The Robots.

 

Kraftwerk om sin musik
Genom årtiondena har gruppen kategoriserat sin musik på olika sätt. Hütter ansåg under 1970- och 1980-talet konceptet Kraftwerk vara ett slags allkonstverk. Så sent som på 2000-talet såg man bandmedlemmarna som musikarbetare eller till och med som en slags fusion människa-maskin. Man har också etiketterat sin musik år 1986 som technopop eller vardagsmusik år 2006. Kraftwerks talesperson Hütter, beskriver gruppens sätt att skapa musik som ett organiserat kaos.Kraftwerk 1

 

Kraftwerks signatur
Kraftwerks musikaliska signatur inkluderar ett sound med repetitiva rytmer och melodier som fastnar lätt. Eftersom de i grunden är skolade i klassisk musik är de harmonier som förekommer i deras musik av västvärlds karaktär. De använder sig endast och strikt av elektroniska instrument. Även sången är

 

Rötterna i konsten
Kraftwerk har sina rötter i konstscenen. De startade sin karriär som ett konstprojekt och spelade då bland annat på konstgallerier då de arrangerade fester.