Depeche Mode är ett brittiskt syntpopband bildat 1980 i Basildon, fem mil öster om London. Bandet består sedan 1995 av David Gahan, Martin L. Gore och Andrew Fletcher.

 

Gruppens namn – Depeche Mode
Ursprunget till gruppens tros komma från det franska modemagasinet som heter detsamma. Modemagasinet ges ut fortfarande. Orden betyder ungefär modetelegram eller modenyheter.

 

13 och album och lite till…
Sedan början av 1980 har Depeche Mode givit ut 13 studioalbum och omkring 52 singlar. Av alla dessa har tre singlar placerat sig högt på den amerikanska topplistan Billboard Hot 100. De med topplaceringar är People Are People knep en 13:e plats 1985, Enjoy the Silence som kom på 8:e plats 1990, samt Policy of Truth tog hem en 15:e plats 1990. De har dessutom haft ytterligare hits på Billboard nämligen Just Can’t Get Enough från 1981 och Everything Counts från 1983. Det kommer inte fram av tillgänglig statistik eftersom Billboard-statistiken endast går tillbaka till 1985.

 

Succén större i Europa
Det verkar som att Depeche Mode är mer populära i Europa än på den amerikanska kontinenten. Deras låtar placerar sig bättre på topplistor i Europa, till synes särskilt i Tyskland. Låtarna Enjoy the Silence och Precious hamnade på första plats i flera europeiska länder, däribland Sverige.Depeche Mode 2

 

Störst någonsin
Depeche Mode bedöms vara det allra mest framgångsrika bandet inom syntpopen någonsin. Med åren vann de en allt bredare publik. Med albumet Violator och låten Enjoy the Silence som kom 1990 etablerades gruppen som ett av de största i världen. Baksidan på framgångsmedaljongen var att sångaren Gahan fastnade i drogproblem. Under 1990-talet kom gruppen att få problem med Gahans drogbruk som mer eller mindre ledde till att gruppen kom upplösas vid ett flertal tillfällen.

 

Största turnén
Under 2005-2006 genomförde gruppen en turné som omfattade 128 spelningar. Totalt fick över två miljoner se gruppen. I Stockholm, på Stockholms stadion spelade man inför en publik bestående av 30 000 personer. Turnén var en stor succé. Vill man anordna en turné är det viktigt att hyra komradio t.ex. hos TPO så att man kan kommunicera med varandra.