Adolphson och Falk är två av de mest kända namnen inom svensk syntpop. Tillsammans utgör de en syntpopduo som de döpt efter sig själva, Adolphson-Falk. De två huvudsakliga medlemmarna är således Thomas Adolphson (som står för sång och musik) och Anders Falk (som står för sång, musik och text), men en stor del av bandets karakteristiska, elektroniska sound kommer från Greg FitzPatrick, som spelar klaviatur, och Dagge Lundqvist, som sköter mixningen. Även om de inte ingår i duons namn måste även dessa betraktas som medlemmar i gruppen. En annan viktig person för Adolphson-Falk är deras producent, Lars-Göran ”LG” Nilsson.

Adolphson och Falk lärde känna varandra när de båda gjorde värnplikt vid Försvarets radioanstalt 1968. När de återvände till det civila livet började de samarbeta genom att skapa elektronisk musik som en duo, och under 1970-talet var de någorlunda framgångsrika. De släppte bland annat två singlar och en LP med titeln Nattexpressen. Dessutom medverkade de i Melodifestivalen 1979, då under artistnamnet ”Tomas & Anders”, med bidraget ”Tillsammans”. De slutade på en sjätteplats.synth-483333_640

Det var dock inte debuten i Melodifestivalen som blev duons stora genombrott, utan radioprogrammet Eldorado. År 1981 spelades deras singel ”Blinkar blå” upp i programmet, och blev en stor hit. Ett år senare släppte de en LP, Med rymden i blodet, och framgången fortsatte då de 1984 producerade ytterligare en hitlåt, julsången ”Mer jul”. Kanske kan övergången mellan Med rymden i blodet och ”Mer jul” ses som en övergång i Adolphson-Falks textuella inriktning; texterna i låtarna på Med rymden i blodet handlade till största delen om människan och kosmos, om radioteknik och astronomi, medan duon lite senare i karriären mer fokuserade på människans vardagliga liv och observationer kring vår tillvaro. En annan influens på gruppens musik under de senare åren av deras karriär var Magnus ”Mankan” Marck, som spelat kontrabas på de flesta av duons spelningar.

Många lyssnar på sin favoritmusik, till exempel syntpop, för att slappna av, men för vissa är det mycket mer avslappnande att lyssna på en människas röst. Om du är en av dem är ljudböcker garanterat något för dig. På Storytel.se får du tillgång till tusentals ljudböcker varje månad.